pátek 18. dubna 2014

Svůdné zlo: Wendy Higgins

Anotace
Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti...
Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů – potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně Zla?





Obsahuje spoilery!!!
Příběh začíná pozvolna, kdy Anna jde se svým kamarádem Jayem na rockový koncert Smilníků. Než se Anna seznámí s bubeníkem kapely, vysloví snad první lež v životě – řekne o něm, že je nemocný před holkami na toaletách, které se o něm baví a jeví o něj zájem. Sama neví proč to udělala, když ho ani nezná. Jen nemůže vidět jeho auru. To se jí ještě nestalo, protože aury začala vidět, když byla malá a vždy dokázala poznat, jak se lidé kolem ní cítí. Vidí u něj jen rudou skvrnu na hrudi a to ji na něm zaujme.
Po tom, co se s ním seznámí, Kaidan jí nevědomě prozradí něco o jejím původu, o kterém nemá ani tušení. Vyptává se na jejího otce, kterého Anna nikdy nepoznala, žije se svou nevlastní matkou Patti.
O pár dní později se Anna dostane na párty, kterou pořádá její spolužák Scott. Ale ona nikdy po večírcích nechodila, takže ji připadá divné na něm být.

Z dechu mu byl silně cítit alkohol. Asi pil, když se rodiče nedívali.
-str. 50




Tak tahle věta mi přišla tak nevině roztomile, že jsem se u toho musela zasmát. Ne vážně, sice ji řekli, že večírek bude pod dohledem rodičů, ale nemůžu uvěřit, že si to doopravdy myslela, ještě když tam bylo tolik opilých spolužáků.
Nikdy nepila alkohol a nikdy se nepřiblížila k drogám. Ale Scott jí do pití přimíchá extázi a má s ní vlastní plány. Naštěstí ji zachrání Kaidan, který se se svou hudební skupinou objeví na večírku. Anna tak trochu objevuje, co je vlastně zač a taky, že není sama.
Doma ji Patti prozradí další věci a ona zjišťuje, že je Nefil – v této knize potomek člověka a démona, ale ona nemá s člověkem nic společného.
A tak jede Anna spolu s Kainem navštívit svého otce.

O andělech jsem četla knihy Skrytá, Pád a Zavržený, ale tahle byla přece jen o něco jiná, i když přesně nevím, čím to je. Možná tím, že Nefilové si nemohli sami za to, že jsou na zemi, nebo že tady nešlo o ovládnutí světa (nebo ne tak docela). Možná to bylo tím, že proti démonům nestála jen jedna bytost (či dvojce), ale byla to celá skupina. Ale tahle knížka se mi líbila víc než ty tři dohromady. Je sice pravda, že jsem Kaidana většinu příběhu nesnášela, ale přes to jsem se dokázala přenést. Taky se mi líbilo, že kniha se odehrávala v průběhu jednoho roku na rozdíl od většiny fantasy pro YA, kde děj probíhá hrozně rychle a autoři nacpou několik událostí do jednoho týdne nebo dvou. Hodně mě pobavila scéna v klubu na Silvestra, kdy se Anna ponořila do své práce a zatancovala si na baru.
Obdivovala jsem vztah mezi Jayem a Annou, přece jenom bylo v knize napsáno, že Jay je oblíbený mezi spolužáky a Anna kromě něj nemá jediného kamaráda. Oblíbení lidé se obvykle nebaví s někým takovým, ale oni přesto byli nejlepší přátelé a navzájem si pomáhali. V knize jsem si všimla asi tří chyb v textu, dvě z toho byly nejspíš překlepy, ale třetí byla taková, sice málo viditelná chyba, ale pěkně blbá. Ale ani tak mě něco takového neodradilo od příběhu a nezkazilo mi to celkový pohled na knihu.


Určitě si koupím další díl, protože když už nic, tak chci mít alespoň tuhle andělskou sérii ve své knihovně.

Žádné komentáře:

Okomentovat