pondělí 21. dubna 2014

Hraničářův učeň - Obléhání Macindawu: Flanagan John

Anotace
Kde najde Will v rozvráceném severním lénu bojovníky, které potřebuje, aby dobyl zpět hrad ovládaný sirem Kerenem a jeho tlupou zločinců a osvobodil Alyss ze zajetí? Za hranicemi se navíc shromažďují klany divokých Skotiů a chystají vpád do Araluenského království.
Čas se krátí. Willova odvaha a vynalézavost – a příjezd dávného přítele – jsou to jediné, co může zabránit hrozící invazi a zachránit Alyss před děsivým osudem.






Obsahuje spoilery!!!
Konečně jsem zase jednou dostala ke čtení této série. Musím říct, že už jsem se na to nějakou dobu těšila.
Tento díl navazuje na ten předchozí – Alyss je zajatcem samozvaného panovníka země - Kerena a Will musí rychle vymyslet způsob, jak ji odtamtud dostat. Na pomoc mu přijíždí Horác, jeden z nejslavnějších rytířů a Willův nejlepší kamarád. Brzy se stane velitelem Skandijské posádky o dvaceti pěti mužích, kteří se cítí vinni za to, že jim John Buttel utekl a dělá hraničářovi potíže.
Keren chce předat hrad Skotiům, kteří žijí na severu a čekají na každou příležitost, kdy můžou napadnout království. A s tak velkým hradem jako je Macindaw, by to pro ně bylo mnohem jednodušší.
Ale Alyss Willovi poví pomocí světelných signálů o plánovaném příchodu nepřátel a hraničář tak vidí příležitost, jak se dostat k informacím.
S deseti Skandijci a Horácem přepadne Will malý oddíl bojovníků, kteří se už vrací z hradu do své země. S pár přeživšími zajatci se vrací zpět do lesa k léčiteli Malcomovi, kde teď přebývají.
Využijí pověrčivost Skotiů a pomocí iluzí oživí démona, z kterého mají na severu největší strach. Malcom už má s takovými iluzemi zkušenosti, protože před několika lety byl lidmi vyhnán z města a prohlášen za čaroděje Od té doby se schovává v lese a aby se pojistil, že ho nikdo nebude otravovat, rozmístil své vynálezy, které promítají iluze, všude po lese. Tohle ujistí všechny lidské návštěvníky lesa, že už se nikdy nechtějí vrátit zpět na takovéhle místo. Zajatec jim brzy poví časoví plán i jiné podrobnosti o příchodu nepřátel.
Teď už mají jasno, musí dobýt hrad s dvaceti pěti muži do tří týdnů. Nemůžou očekávat, žádnou pomoc, protože cesty jsou hlídané, a dopis také nemají jak poslat. Plánují tedy jak se nepozorovaně dostat na hradby s méně muži než je obránců.

Stejně jako všechny ostatní díly i tenhle Hraničář neztrácí na kvalitě, dobrém ději, bitvách, zápletce a plánování strategie. Jenom mi v tomhle díle připadalo, že Will nějak zaostává s bojovými schopnostmi, protože dvakrát se dostane sám do střetu na blízku a dvakrát potřebuje pomoct. Ale to více méně zastínila skutečnost, že dokázal vymyslet plán jak zachránit království a na rozdíl od ostatních dílů u sebe neměl Halta, aby mu s plánem pomáhal.
V knize bylo i pár míst, které mě pobavily na příklad, když Willa s Cukem převozník převážel přes vodu:


Usmál se, pohladil chlupatý čenich a poškrábal koníka za ušima. „Máš pravdu chlapče,“ řekl. „Mám ještě tebe a díky bohu za to“
Cuk prudce potřásl hřívou, jak to koně dělávají. Jako kdyby potvrzoval Willova slova. Will se ohlédl a viděl, že ho převozník podezíravě sleduje. Mluvil potichu, takže ten člověk nemohl v žádném případě slyšet, co říkal, a byl tomu rád. Jenže skutečnost, že mluví s koněm, potvrdila převozníkovu pověrčivou víru, že hraničáři ovládají černou magii.
 -str. něco kolem 310


Nebo jsou blázni. Já si třeba se zvířaty povídám pořád, ale první co by mě napadlo, by bylo, že je ten člověk blázen. Nebo bych tomu věřila radši, než že někdo ovládá nadpřirozené síly.


No, ale rozhodně se těším na další díl, protože tohle je opravdu jedna z nejlepších fantasy sérií, jaké jsem kdy četla (teda až po Pokrevních poutech a Písni ledu a ohně).

Žádné komentáře:

Okomentovat