neděle 24. ledna 2016

Kdo by taky nechtěl kosu?

Šestnáctiletá Lex navštívila ředitelnu vícekrát než všichni ostatní studenti na škole dohromady. Tentokrát už ale opravdu překročila hranice a hrozí jí vyhazov. Nabylo tomu tak vždycky. Před dvěma lety se začala vzdalovat své rodině, sama si ale nevzpomíná, jak to začalo. Jako by ji snad něco nutilo dělat problémy. Její rodiče jí tedy posílají na strýcovu farmu, aby se přes letní prázdniny „polepšila“. Nemůže uvěřit svému štěstí, když zjistí, že žádná farma ve skutečnosti neexistuje, pouze práce, která se v jejich dědí. Není divu, že všichni považují strýce Morta za podivína, vždyť společně s pár desítkami lidí zajišťuje, aby duše zemřelých v pořádku dorazily do posmrtného života. O tom ale neví, pro ně je to pouze samotářský člověk žijící někde v Anglii. Lex všechny překvapí svým talentem, ale také nevídaným přístupem.
Postupem týdnů začnou narážet na těla, která nejeví žádné známky vnitřního ani vnějšího zranění. Žádný jed, žádná nemoc. Jako by na místě jen zemřeli. Jediné vysvětlení je, že to udělal někdo z nich. Mezi těmito lidmi se najde jen jedna souvislost a ta má víc než dost společného s Lex. Zůstane jí jen pár lidí, kteří stojí na její straně a ona s jejich pomocí musí najít pravého vraha dřív, než ji vyhodí z jejich malé komunity a vymažou vzpomínky na všechno, co se za poslední dobu stalo.


Tuhle knížku jsem měla vyhlídnutou už pěkně dlouho. Nejspíš jsem s ní váhala, protože jsem se nevzdávala naděje, že ji přeloží do češtiny. To se bohužel nestalo. Přesto nemůžu říct, že bych si ji užila méně. Tohle se četlo neuvěřitelně snadno. Děj mi připadal poměrně originální a to zajistilo, aby se mé myšlenky netoulaly někde daleko a nesnažily se porovnávat s jiným příběhem.
Lex je neskutečně sympatická a vtipná postava. Zbožňuji ten její humor. Do toho to doplňoval její strejda hipík, kterého bych věkově odhadovala tak na dvacet pět. A pak ještě Driggs, který mě v tomto prvním díle až tolik neoslovil, ale dialogy s ním jsem si užívala.
Ocenila bych trochu více akce, ale špatné to rozhodně nebylo. Další díly si rozhodně přečtu.

Hodnocení: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat