neděle 30. listopadu 2014

Les rukou a zubů: Carrie Ryan

Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení,kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise.Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Neexistuje příliš mnoho knížek, kde mi se mi hlavní postava vyloženě nelíbila, ale Mary bohužel patří mezi ně. Dvakrát jsem nepřemýšlela nad tím, jestli si tuto knihu přečíst nebo ne, protože tam kde jsou zombie, to jsou příběhy pro mě. Ale teď jsem poprvé zjistila, že samotní nemrtví mi nestačí, aby mě příběh bavil. Nebo se to alespoň nedá říct o tomto. Na prvních několika desítkách stánek se mi nedařilo pořádně začíst. Často stačila jediná myšlenka, abych se přestala soustředit na čtení. Čekala jsem více než sto stránek, než se stalo něco zajímavého a abych se dozvěděla co přesně, stačila by mi pouze anotace.
Samotná hlavní hrdinka na mě nezapůsobila ani svým myšlením, rozhodováním ani ničím jiným. Chvílemi to byla žárlivá mrcha, která by se klidně obrátila ke své nejlepší kamarádce zády, a v další jen ustrašené naivní dítě, které pořádně neví, co chce. A když dostala polovinu z toho, co chtěla, zjistila, že jí to nestačí. Ne, vážně nemám ráda nerozhodné lidi a tahle ještě navíc by se dvakrát nezamyslela a obětovat by úplně všechno, jen aby mohla vidět nějaký zatracený oceán. Bylo jí úplně jedno, jestli to přežije nebo jak, prostě se musela dostat k oceánu. Jako vážně?…Komu záleží na nějakých snech, když jde o život. Dokonce i tomu, kdo žije mezi nečistými celý život. Ani to jim nijak zvlášť nepomohlo, aby věděli, co dělat.
V příběhů bylo několik věcí, které se nedořešili, hádanky bez odpovědí a události bez důvodu či objasněného přičinění. Lidé, kteří žili několik generací mezi nebezpečím, si na něj zvykli, místo, aby s tím něco udělali.
Nápad byl opravdu dobrý, ale když na příběh zpětně zavzpomínám, ve tři stech stránkách se nestalo téměř nic. Tedy až na samotné přepadení. Některé části byly zbytečně zdlouhavé a stejně se tím nic nevyřešilo. Dalo by se říct, že se hrdinové spíš nechali pochytat, než že by bojovali. Když se například dostali do neznámé vesnice, čekali několik dní (nebo dokonce týdnů), až jim nečistí proniknou do skrýší. Všechno řešili až na poslední chvíli.
Kromě Mary postavy nedostali moc prostoru, abych měla šanci je poznat. Možná jen Jeda jsem si na začátku oblíbila ještě méně než všechny ostatní. To, že se přímo vykašlal na Mary, nehledě na to, že to byl jeho jediný žijící příbuzný, prostě se k ní otočil zády. Po přepadení vesnice se to změnilo, nejspíš se potom stal mou nejoblíbenější postavou této knížky, ale kdybych ho měla srovnat s jakýmkoliv jiným hrdinou, pořád by zaujímal až druhé místo (úplně všude). A Cass, která byla údajně stejně stará jako Mary, ale už od začátku mi připadalo o několik let vyspělejší, možná o celé desetiletí. Ostatní charaktery splývaly, řekla by se jedna vlastnost a já bych vyjmenovala několik postav, které jí oplývaly, pokud bych teda znala alespoň jejich jména.

Možná tato kniha někoho zaujme, ale pro mě byl moc strohý, jednotvárný a často až nudný. Nic překvapivého se nekonalo a Mary mi v jednom kuse lezla na nervy. Jediné, co opravdu stojí za to, je trailer.

Book trailer

Hodnocení:2/5

3 komentáře:

  1. Ačkoliv už je to dávno, co jsem knihu četla, musím uznat, že naprosto vystihla mé pocity. Mary mi přišla taky velmi nesympatická, nerozhodná a mrcha, co je doopravdy strašný chudáček... Také jsem se do knihy nedokázala příliš začíst, bavil mě možná až pořádně ten konec ve tmě, který byl ovšem taky zmatený. K dalším dílům jsem se zatím nedostala... Jináč díky za recenzi!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby ses třeba chtěla kouknout na můj blog: www.history-fantasy-blog.webnode.cz Díky :)

      Vymazat
    2. Alespoň někdo se mnou souhlasí, protože jak jsem tak dívala, tak docela dost lidí mělo kladný názor na knihu, což jsem zdaleka nechápala.
      Na tvůj blog se určitě podívám, díky za odkaz.

      Vymazat