čtvrtek 19. června 2014

Moje zombie období

Poslední dobou se nějak poohlížím po filmech a knihách na téma zombie apocalypsy. Pravda, žádnou knihu jsem ještě nečetla, ale nebude trvat dlouho, než se to změní. A jedny z prvních, po kterých sáhnu, budou:



Pacient nula: Jonathan Maberry
Joe Ledger pracuje u policie a nedávno se stal členem zvláštního komanda. To slibovalo spoustu vzrušení, jenže Joe – jelikož umí persky a arabsky – pořád sedí jen zavřený v odposlouchávací dodávce. Nuda. Dokud ovšem nezachytí hovor, při kterém padne jméno obávaného teroristy El Mudžáhida. Dojde k razii v přístavním skladu, Joe střelí do zad agresivního teroristu Javada, jenže… Javad nezemře.
Mrtví ožívají a mají hlad. Stačí jedno kousnutí a jste také nakažený. Nakažený Mečem věrných, kterému v laboratořích v Afghánistánu říkají Seif al Din. Nákaza putuje lodí do Ameriky, El Mudžáhid spolu s ní. Pokud se ji teroristům podaří vypustit, padne svět do osidel živé smrti, ze kterých se nejspíš už nikdy nevymaní.
Dokáže Joe Ledger, najatý tajnou vládní organizací, katastrofu odvrátit? Dokáže se svým týmem drsných hochů od námořnictva a armády zlikvidovat El Mudžáhida a s ním i pěknou řádku zombies?




Světová válka Z: Max Brooks
Světová válka Z Maxe Brookse je hororový, ale velmi realistický a emotivní román o světové válce se zombie. Není to ale klasický horor se zombie, kniha svou realistickou kulisou připomíná knihy Stephena Kinga nebo Toma Clancyho. Epidemie zombie začíná v Číně, kde na několika odlehlých místech dochází k propuknutí neznámé epidemie. Z Číny se pak „vzplanutí“ šíří nekontrolovatelně po celém světě. Max Brook vytvořil apokalyptickou a velmi detailně propracovanou vizi – od zastíracích manévrů vlád přes šíření epidemie s využitím černého obchodu s lidskými orgány až po konkrétní osudy jednotlivců. Svět se po ukončení války se zombie změnil: světová lidská populace se dramaticky zmenšila, některé oblasti jsou zcela vylidněné, někde není známo, zda přežili lidé nebo je území obsazeno zombie, rovnováha sil se změnila.





Zom-B: Darren Shan
-zatím nebylo přeloženo do češtiny

Žádné komentáře:

Okomentovat