úterý 15. dubna 2014

Stín noci: Deborah Harkness

Anotace:
Pokračování Času čarodějnic, literární senzace roku 2011, a druhý díl z plánované trilogie zavádí Dianu a Matthewa do temných uliček alžbětinského Londýna, v nichž se to jen hemží špióny, lstmi a úskoky, kde pátrají po čarodějnici, která by Dianu naučila lépe ovládat její magické schopnosti, a hledají stopy vedoucí k tajemnému svazku č. 782. Do hry však znenadání vstupuje mysteriózní spolek starých Matthewových přátel známý jako Škola noci a Matthew a Diana se vydávají na podivnou cestu, která je zavede až k 1500 let starému upírskému tajemství…




Obsahuje Spoilery!!!

Matthew s Dianou se vydávají do minulost – přesněji do druhé poloviny 16. století do Anglie za vlády Alžběty I. Vydali se tam hlavně proto, aby se Diana naučila čarodějnickému umění, a aby našli znovu-ztracený svazek. Ale ne úplně všechno jde podle jejích představ. Diana se musí stát nenápadnou, už tak na sebe upozorňuje, když je veřejně známo, že je madam Raydonová – manželka Matthewa Raydona. Aby nepřišla místním lidem ještě zvláštnější, musí se naučit správně chodit, mluvit, psát, nakupovat a chovat. Ale být historičkou a psát pro univerzitu nebo učit na ni, je úplně něco jiného, než to prožívat.

Dokonce ani zdejší čarodějnice nejsou tak vstřícné, jak doufali. Dianiny neznámé schopnosti pár jejích sester vystraší natolik, že s ní nechtějí mít nic společného. A aby toho nebylo málo její schopnosti se změní.
Matthew prozradí svým nejbližším přátelům odkud doopravdy pocházejí, protože jeho vůně se za čtyři století změnila, takže jeho kamarádi vědí, že to není "jejich" Matthew. Avšak ne všichni jsou ochotní mu a jeho manželce pomoct. I když je upír pokládá za přátele na život a na smrt, někteří na jeho žádost, aby pomohli Dianě, nepřistoupí.

Zanedlouho se vypravují na pozvání do Sept-Tours. Upírova čarodějnice se seznamuje s jeho otcem Philippem, kterého ve své době neměla možnost poznat.
Po návratu už jsou Diana s Metthewem opravdoví manželé, ne jen ve vlastních očích, ale také v očích Boha. Čarodějnici se konečně podaří najít pomoc u sester, které dokáží porozumět jejím magickým schopnostem, ale znovu jsou vysláni pryč – tentokrát Alžbětou I. do Prahy.

Zde poznáváme dalšího panovníka této doby a tím je Rudolf II (zrovna jsme si o něm říkali v literatuře), který našel zálibu ve sbírání věcí a tentokrát se mu zalíbila Diana. Myslím, že od teď si budu muset ve škole při zkoušení dávat pozor, abych nepřešla od neutrálního tónu na znechucený a plný opovržení. Protože přesně takhle jsem se cítila pokaždé, když se Rudolf vyskytl na scéně. V Praze se na ně usměje štěstí a oni mají stopu k hledanému svazku, po kterém všechny bytosti tolik touží.

Dokonce potkáváme i Dianiny příbuzné (dokonce i ty, které už zná). Seznamujeme se s životem v šestnáctém století, který je autorkou přiblížený natolik, že přemýšlíte nad tím, jestli sama autorka necestovala časem. Musím říct, že mám ráda dějepis, takže knihy spojené s minulostí v takto detailně popsaném prostředí, přímo zbožňuji.


Už se nemůžu dočkat dalšího dílu, doufám, že vyjde brzy.

Žádné komentáře:

Okomentovat