sobota 6. dubna 2013

Eragon, Eldest: Christopher Paolini

Dospívající kluk Eragon se vydává na lov, aby se mohli s rodinou navečeřet. Vyhlídne si jednu obzvlášť velkou a hbitou srnu. Natáhne tětivu svého luku a vystřelí, ve stejném okamžiku před ním něco vybouchne. Objeví nádherný hladký modrý kámen, ale netuší, že jenom tím že ho drží vystavuje sebe, svou rodinu i celou vesnici velkému nebezpečí. Není to kámen, není to ani drahokam, není to ani zbraň, je to vejce. Jedno ze tří posledních dračích vajec, které ještě existují. Eragonovi se vylíhne malá dračice - Safira. Musí uprchnout ze své vesnice, jinak nikdo nepřežije. Musí se dostat k lidem, kteří otevřeně odporují králi Galbatorixovi, který zabil všechny ostatní jezdce. Čeká ho velmi náročná cesta a jedno dobrodružství za druhým, které vás nenechají vydechnou. Jak má ale porazit kouzelníka a ještě k tomu jeho sluhy ze samotného pekla. Když je jezdcem teprve chvíli a oni mají celou armádu.





Hodnocení podle mě:
Nejenom, že je plné kouzel, ale dokonce v něm hrají roli draci - moje nejoblíbenější sci-fi bytosti. Jedna z mála knížek, ke kterým se s radostí vrátím a k tomu mě určitě překvapí něčím, co jsem předtím přehlédla. Celý děj je perfektně promyšlený a všechno pěkně popsané, aby si to každý čtenář dovedl co nejvíce přiblížit. Na knížku se nedalo nesoustředit a už po půl stránce zcela vtáhla do děje.










Po velké bitvě zakončenou vítězstvím, dostává Eragon důležitý úkol, který není vůbec jednoduchý. Musí se dostat až do Elesméry k elfům, kde najde mistra, jenž ho naučí s kouzla a jiné schopnostmi. Musí také promluvit s elfy aby se přidali k trpaslíkům a Vardenům v bitvě proti Galbatorixovi. Po příjezdu do Elesméry ho čeká překvapení, zmíněný mistr, nebo-li "Zdravý mrzák", je dračí jezdec s nádherným zlatým drakem, který má křídlo větší než je sama Safira. Avšak nejtěžší úkol je ten, že se musí srovnat se smrtí svého dobrého přítele, který mu stál v boji po boku.
Jeho bratranec se mezitím snaží s celou vesnicí odjet z údolí, které obléhá královo vojsko. A odcestovat z rodné země a nikdy se nevrátit, to není pro nikoho lehké, proto tam několik vesničanů zůstane, i když je jejich osud všem znám.
Schyluje se k válce a Eragon se Safirou jedou bojovat, je malá šance, že mezi svým vojskem bude sám král s drakem. Když ale boj vypukne, dračí Jezdec na straně krále není sám Galbatorix. Kdo je to? A kdo je jeho drak? Odkud se vzali? A nebojoval Eragon už s tímto mužem, když má tak povědomý způsob zacházení s mečem?




Hodnocení podle mě:
Stejně dobrá a napínavá jako první díl, plno překvapení a nádherných prožitků. Kapitoly za Eragona byly všechny super, ale za Rorana jsem se dost nudila a dívala se dopředu, kdy už se postava zase změní. I za Rorana to bylo důležité a za nikoho jiného by to vysvětlit nešlo, ale stejně jsem byla vždycky ráda, když jsem se znovu objevila u elfů.

Žádné komentáře:

Okomentovat