úterý 17. května 2016

Útěk až na samý konec světa

Fascinující a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk

Název: Bez šance
Název v originále: Unwind
Autor: Neal Shusterman
Série: Unwind
Díl: 1.
Počet stran: 301
Rok vydání: 2016, Knižní klub


Celým příběhem se prolínají kapitoly tří postav – Leva, Risy a Connora. Za normálních okolností by se tito tři mladí lidé nikdy nesetkali, ale všechno okolo nich přestává být jednou pro vždy normální, když se rozhodne, že musejí jít na rozpojení. K zoufalému činu dovede Connorovi rodiče synova vzpurná a výbušná povaha.
Risa jako sirotek nemá mnoho šancí, jak dokázat, že její život má smysl. Měla se z ní stát skvělá hudebnice, jejíž talent nepoznali už celé generace. Jenže konkurence byla příliš veliká…
A nakonec silně věřící rodiče Leva vychovali svého desátého syna jako dar Bohu, jako desátek. Věří, že je určen k vyššímu cíli. Že je to správná věc
Už během prvních několika kapitol se tři hrdinové setkávají. Connor je na útěku, díky čemuž havaruje autobus s Risou a auto s Levem uvnitř je nuceno zastavit kvůli dopravní zácpě. S každou další stránkou mají čtenáři možnost svého hrdinu poznat o něco líp. Autor si dal velmi záležet, aby chování postav sedělo na jejich věk, aby působily dost věrohodně. Žádné nicneříkající dialogy nebo akce. Vždy se za vším skrýval hlubší smysl, který rozšiřoval charakter Connora, Risy nebo Leva, nebo nás zaváděl dál do nitra celého příběhu.
Tahle kniha je výjimečná nejen svou originalitou a poutavostí, ale taky schopností dostat ze svých čtenářů opravdové emoce, což dokáže jen opravdu malé procento knih. A navíc k tomu bylo zapotřebí jen jedna nebo dvě scény. Nic přehnaného a z toho důvodu to celé působilo tak reálně.
Druhá polovina knihy obsahovala daleko více akce a děj se posouval vpřed mnohem rychleji. Na závěr knihy čekalo určitě mnoho čtenářů a autor si s ním opravdu vyhrál, snad jako by celou dobu čekal, až bude moct odhalit svůj velkolepý konec.
Bez šance se mi četlo opravdu dobře a neměla jsem jediný problém se začíst už od prvních stránek. Doporučuji ji úplně všem, protože v sobě nese zajímavé myšlenky, nad kterými se můžete zamyslet.
Přestože se mi kniha opravdu líbila, nemůžu tvrdit, že by byla dokonalá. Já jako velký fantasy nadšenec bych ocenila ještě více akce a složitější děj. Více vedlejších postav, které by se aktivně podílely na vývoji příběhu. Mnoho vedlejších postav dostalo svoje jméno, ale autor se jim nevěnoval až tolik, aby z nich udělal někoho důležitého.
Potom mě trochu mrzel věk Connora, Risy a Leva (16,15 a 13) a vím, že o to tak trochu šlo, ale copak se to nemohlo upravit, takže by hrdinové byli každý třeba o čtyři roky starší? Hned by se mi to pak četlo líp.
Za ty malé nedostatky jsem se nakonec rozhodla odebrat jednu hvězdičku, která chybí právě k té úplné dokonalosti. Ale kdoví, třeba nás všechny ohromí druhý díl, který snad přeloží a vydají u nás co nejdříve.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Martinus.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Hodnocení: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat