úterý 4. listopadu 2014

Bohové Olympu - Hádův chrám: Rick Riordan

Anotace:
Čas se krátí… Bránu Smrti, tajemný průchod mezi světem živých a mrtvých ovládla Gaia se svými pomocníky. Zástupy nestvůr proudí na zem a chystají se převzít vládu nad světem. Přijdou Percy a jeho přátelé na to, jak bránu uzavřít? Dokáží se vrátit z hlubin Tartaru, nejtemnější části podsvětí, kterému vládne bůh mrtvých Hádes? Nebude to jednoduché! Řečtí a římští bohové nedokáží svým dětem pomoci a k Táboru polokrevných se blíží armáda římských polobohů, aby ho zničila. Sedm statečných hrdinů z proroctví musí znovu nasadit své životy za záchranu bohů, lidstva a celé civilizace.






Po třech neuvěřitelných týdnech jsem tuto knížku dočetla. Sama nemůžu uvěřit, že mi to trvalo tak dlouho, ale to bude tou školou. Po přečtení prvního dílu jsem si říkala, že tohle nebude nijak dobrá série. Sice se dozvím zase něco nového o Řecku a Římě, trochu se pobavím, ale když zazní jméno tohoto autora, ihned se mi vybaví Percy a jeho pět příběhů. Po druhém díle jsem se cítila o něco lépe, znovu číst o synovi Poseidona, bylo, jako setkat se starým kamarádem. Třetí díl určitě předčil všechna má očekávání, a jestli to není moje úplně nejoblíbenější kniha tohoto autora, určitě je z této série. A konečně po čtvrtém díle musím uznat, že si Bohové Olympu laťku mého nadšení a nedočkavosti na další díl stále drží.
Možná se mi přece jenom líbila předchozí kniha více, ale moc velký rozdíl tam nebyl. Znovu jsem poznala další hrdiny, příběhy, záporné postavy, legendy, překvapení. A nechybí ani Rickův humor. Všechny tyto aspekty dělají jeho knihy čtivé, napínavé, poučné a zábavné. Upřímně by takové mohly být všechny učebnice do školy a jsem si docela jistá, že by mě potom bavily i předměty, které mě vůbec nezajímají.

Jak už naznačuje konec předchozího dílu, tady se podíváme na nové zatím neprozkoumané místo, které ale provází polobohy už od samého začátku. Takže nové poznávání, nové prostředí, ale staré nestvůry. A opravdu, protože o tomto místě se mluví už od Zloděje blesku, ale zatím jsem neměla tu možnost, si to místo nějak víc přiblížit.
Po tolika knihách jsem si myslela, jak dobře jednotlivé hrdiny znám, ale stačilo pár překvapení a já byla zase na začátku. To mě nějak ujistilo, že to nemám zkoušet znovu, protože hrdinové jsou stále plní tajemství, která není snadné odhalit.
Chytré nápady, vtipné situace, ale i smutná loučení, to vše se tady vyskytuje . Když dostatečně neznám nějakou postavu, často to se mnou ani nehne, když se jí něco stane. Avšak tady stačilo pár vět a bylo mi z toho rozdělení nanic. Tady mají postavy každá svůj charakter, a i když je znám jenom chvíli, nějak se mi s nimi špatně loučí.
Moc se těším na další díl, ale zároveň se trochu bojím. Kniha sice může mít šťastný konec, ale jednotlivý hrdinové ne.

Hodnocení: 4/5


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat